Mici


         življenje s krili

12.05.2008

slovenščina

Zapisano pod: takle mamo — mici - 12.05.2008

Nisem nek freek na slovenščino ali pa na popolno rabo knjižnega jezika, me pa večkrat zmoti izgovorjava ali pa tvorba stavkov, ki nikamor ne peljejo.

Pred časom sem se precej nasmejala na račun materne šprahe, čeprav je vse skupaj precej žalostno. Žal.

Ali morda kdo ve, zakaj smo postali tako popustiljivi do vseh spakedranščin in zmazkov besed, ki se uporabljajo(-mo) v pogovornem jeziku? Pa tu ne mislim na mladež, ki (sramotno) dandanes niti ne ve točno, kako se pravilno napiše ponedeljek, ali z e-jem ali brez (pondeljek, ponedeljk ipd.), pač pa na strumne gospe in gospode, ki s svojimi bleščečimi kostimi po zadnji modi in kravatami tvorijo intelektualno srenjo, po kateri naj bi se zgledovali tudi mi, navadno državljani in smrtniki.

Svoje dni sem se še lahko nadejala, da bom ob poslušanju parlamentarnih razprav ujela kak izraz, ki bi mi morda lahko kdaj kje koristil in bi ga morda celo razumela, danes pa se samo zgrozim, ker pri poslušanju kateregakoli pogovora višje izobraženega ljudstva ne razumem niti 50% besed, da o formulaciji izgovorljenih stavkov niti ne govorim.

  • Share/Bookmark


2 komentarjev »

  1.   Morska — 12.05.2008 @ 12:40

    Uf, to mene prav jezi že nekaj časa. Sploh pa ko pogledaš prepise sej parlamenta, ugotoviš, da se napake poslancev popravljajo in tam izpade kot da govorijo lepo in pravilno.

  2.   dare — 12.05.2008 @ 12:41 dare

    Madonca, danes mi pa gre. Že drugi post kjer me omenjate :) !1

    Ja, se strinjam. Je pa tako, da pravila in celo zakoni, ki zapovedujejo uporabo slovenščine ( v navodilih, napisih, v medijih in celo v bolnih pravilih okoli kvot slovenske muzike na radiu!) ne bodo rešili našega lepega jezika. Kolikor se sliši iztrošeno, bomo le sami tisti, ki bomo lahko kaj naredili v tej smeri. Koliko nas je, ki se nam to sploh zdi pomembno, to je pa drugo vprašanje. LP

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog Mici | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |